U bent hier
Onze reactie op het meest recente CD&V-pamflet
"Wie niets meer over zichzelf te vertellen heeft, praat vooral over anderen". Het is geen quote of citaat van een bekend politicus, maar ontegensprekelijk van toepassing op de bestuursmeerderheid in Galmaarden.
Hoe legt men uit, dat een partij, die naar eigen zeggen op een correcte en beleefde manier aan politiek wil doen, het nodig vond om nog eens uit te halen naar de belangrijkste coalitiepartner in de Vlaamse regering. Partner, u hoort het. We werken dus samen in die Vlaamse regering, althans dat doet N-VA constructief.
Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans zou volgens lokaal CD&V-voorzitter Gilbert Van Hautte de indexsprong niet toepassen op de huurprijzen. De kaakslag waar Van Hautte over spreekt, komt neer op een minieme stijging van de huurprijs. Bij velen gaat het om eurocenten. De toepassing van de indexsprong op de huurprijzen staat NIET in het regeerakkoord, net als de vermogensbelasting waar CD&V dan weer voor pleit, maar waar het geen enkel model voor presenteert. Een knap staaltje moeien op andermans bevoegdheden.
Het strijdpunt van de N-VA, is de begroting in evenwicht, zo dixit Van Hautte. Gaat CD&V dan voor rode cijfers zoals het doet in Galmaarden? Wil ze de komende generaties dan belasten met nieuwe schulden in plaats van de oude eerst te vereffenen? Is het voor Dhr. Van Hautte dan niet belangrijk om de zaken op orde te zetten? Wij dachten dat de CD&V-mandatarissen in het Vlaams parlement daar anders over dachten. Kennelijk kennen ze elkaars standpunten niet, ofwel praat er eentje over zaken die hij niet goed kan inschatten. Waren het dezelfde mandatarissen niet die de Dorpsstraat en de Wetsstraat niet wilden vermengen? Als men het dan doet, doe het dan correct en met feiten.
Onze lokale CD&V-mandatarissen weten blijkbaar niet dat dankzij hun zesde staatshervorming het beleidslandschap nog meer verbrokkeld werd, volledige budgetten niet werden overgeheveld naar de deelstaten en we bijgevolg extra moeten besparen. Ook de absurde financieringswet die door de vorige federale onderhandelaars door de strot geduwd werd in samenwerking met Groen, zorgt er nu voor dat de Vlaamse regering een begroting dient te bouwen op drijfzand. De jaren voorheen was er dankzij minister Muyters telkens een begroting in evenwicht. Dit moeten we door omstandigheden nu loslaten. Dank u CD&V!
In zijn laatste punt slaat Van Hautte echter helemaal de bal mis. Het Oosterweeldossier sleept al jarenlang aan en werd wegens studiewerk telkens opnieuw op de lange baan geschoven. Bart De Wever krijgt van Van Hautte opnieuw de zwarte piet, maar dat lijkt wel vaker het argument waarop de man zich baseert. Stellen dat het Oosterweeldossier er louter komt op vraag van De Wever, is werkelijk absurd.
De begroting gaat in het rood, maar Oosterweel krijgt eindelijk zicht op een eerste spade in de grond. Europa wilde dat Vlaanderen dit project in 1 keer opnam in de begroting, wat uiteraard een negatief gevolg heeft voor de begroting. De Vlaamse overheid koos ervoor om het project op te delen in deelprojecten om de financiering houdbaar te houden, daadwerkelijk ook aan de slag te gaan en tegemoet te komen aan de Europese aanbevelingen. Beetje raar dat een lokale fractie die er na meer dan 2 jaar niet in slaagt om een brug over de Mark te herstellen, hier zo hoog van de toren komt blazen over zaken waar ze als lokale partij totaal geen zicht op heeft. Of plant Van Hautte een uitbreiding van de Antwerpse ring naar Galmaarden?
Kortom, simplismen ten top in het laatste blad van onze CD&V-collega's. CD&V Galmaarden toont opnieuw haar ware gelaat, een onbetrouwbare partner die standpunten verdraait zoals het haar uitkomt, persoonlijke vetes laat meespelen in het inhoudelijk debat en bovenal niet inziet dat een verschil van mening niet gelijk hoeft te staan aan vuile politieke spelletjes. Galmaarden verdient beter. Een beleid dat vooruit kijkt, keuzes durft te maken en de dialoog aangaat met de burger.
Tijd voor verandering!